G. Zuurstof berekenen

Zuurstof berekenen

Zuurstof berekenenOp deze pagina vind je de uitleg over het zuurstof berekenen. Zuurstof berekenen is belangrijk, zodat een patiënt voldoende voorraad heeft om adem te kunnen halen.

Bij het zuurstof berekenen is het belangrijk om te weten dat het aantal liters zuurstof per minuut worden toegediend (l/min), zodat iedere verzorgende altijd dezelfde uitgangspunten hanteert.

Zuurstof kan op twee manieren aan een patiënt binnen een zorginstelling worden toegediend. Via een centraal leidingsysteem en daarnaast via een cilinder (onder hoge druk), waardoor een berekening maken noodzakelijk is.

 

Zuurstof berekenen

Op basis van deze twee gegevens kun je vervolgens bepalen hoeveel tijd de cilinder nog bruikbaar is. De inhoudsmaat en de druk van de cilinder zijn bepalend voor de zuurstof voorraad. De inhoudsmaat betreft de cilinder zelf en de druk staat aangegeven op de manometer op de fles.

Zuurstofflessen zijn van staal gemaakt, zodat de zuurstof onder een enorme druk samengeperst kan worden. De manometer bestaat uit een geboden metalen buis die onder een hogere druk zich gaat strekken. Vervolgens geeft de meter een hogere druk aan naarmate de gebogen buis gestrekter is.

De druk wordt gemeten in “bar” (= 1000 mbar). 1 bar = 1 atmosfeer.

In een gascilinder zit gas meestal zuurstof (O2).  Met een formule wordt dit berekend:

De druk (Bar) x de inhoud van de fles (cilinder) = hoeveelheid zuurstof in de fles (liter).

 

Zuurstof berekenen voorbeeld

Cilinderinhoud 10 liter. Manometer geeft aan 20 bar. De patiënt krijgt 4 liter zuurstof per minuut.

Hoeveel minuten kan de patiënt de zuurstoffles nog gebruiken?

Aanwezig zuurstof: 10 x 20 = 200 liter.

Verbruik:  200 liter gedeeld door 4 liter = 50 minuten

De patiënt kan de fles nog 50 minuten gebruiken.

Selecteer een ander hoofdstuk

Handleiding medisch rekenen

Maak de oefenvragen om te toetsen of je zuurstof berekenen beheerst. De uitleg van de oefenvragen vind je vervolgens in de handleiding medisch verpleegkundig rekenen.

 

ToetsenStatus